اگر از خاستگاه نقشه فرش و معنای نمادهای آن آگاهی داشته باشیم، بهتر میتوانیم طرحهای فرش اصیل ایرانی را تفسیر کنیم. طرحهای فرشهای اصیل و قدیمی ایرانی در گذشته بازگو کننده کشور و شهر، روستا یا ایل محل بافت آن بود. اما امرزه به لطف گسترش تجارت فرش در آغاز سده بیستم و انتشار گسترده طرحهای فرش دستبافت نمیتوان با قطعیت محل بافت فرش را از روی نقشه آن تعیین کرد. بااین حال امکان خوانش فرشهای قدیمیتر وجود دارد و این شاهکارهای بینظیر دریچهای را رو به تاریخچه شگفتانگیز فرش باز میکنند. نقشه فرش دارای سه مولفه اصلی، واحد، تکرار و شیوه ساماندهی است که میتوان آن را به شیوه منحنی یا خطی تفسیر کرد. در بعضی نقشهها یک مایه یا موتیف اصلی کل فرش را میپوشاند (طرح سراسری)، و در بعضی طرحها یک نقشه مرکزی یا ترنج وجود دارد که بقیه نقشه دور آن شکل گرفته است.
معیارهای ارزشگذاری فرش
فرشهای دستباف باارزشتر از فرشهای ماشینی هستند. ماشینی یا دستباف بودن فرش را میتوان از پشت فرش تشخیص داد. پشت فرش دستباف نیز همان نقشه روی آن را دارد. ارزش فرش دستباف با توجه به معیارهای زیر تعیین میشود:
- تعداد گره: هرچه تعداد گرهها در اینچ مربع بیشتر باشد، فرش باارزشتر است.
- طرح: هرچه طرح فرش پیچیدهتر باشد، فرش باارزشتر است.
- مواد: ابریشم گرانترین ماده برای بافت فرش است و ماهیت این ماده طبیعی و ارزشمند قالیباف را مجبور میکند که تعداد گرهها را در اینچ مربع افزایش دهد و به هزار گره در هر اینچ مربع یا بیشتر برساند. بدیهی است که فرش ابریشمی به دلیل بافته شدن از این ماده گرانبها و طبیعی و زمانی که بافت آن برده است (بافت فرش ابریشمی گاهی یک سال طول میکشد) گرانترین فرش دستباف در بازار فرش است.
فرشهای دستباف عمدتاً از پشم بافته میشود. پشم ایرانی بهترین نوع پشم در سراسر جهان است که جنسی اعلا و درخشان دارد. فرش آنتیک و قدیمی غالباً گرانتر از فرشهای جدید است، البته دلیل این اختلاف قیمت به نیاز بازار مربوط میشود و فرش قدیمی لزوماً باکیفیتتر از فرشهای جدید نیست. اگر قصد خرید یک فرش باارزش ایرانی را دارید، حتماً یک فرش دستباف به خانه ببرید. فرشهای ماشینی اصالت، دوام و زیبایی فرشهای دستباف را ندارند و نمیتوان روی آنها سرمایهگذاری کرد. به عبارت دیگر فرش ماشینی یک فرش اصیل و فاخر ایرانی نیست و صرفاً برای پوشاندن کف به کار برده میشود. تولد یک فرش دستباف 8 ماه تا چند سال طول میکشد، حال آن که فرش ماشینی ظرف چند دقیقه تولید میشود.
انواع طرح های بکار رفته در فرش دستباف ایرانی
نمادها و نگارهای فرش دستباف ایرانی
تکنیکهای طراحی نقشههای فرشهای دستباف ایرانی قدمتی هزاران ساله دارند که به صورت میراثی ارزشمند نسل به نسل منتقل شد. اسناد مکتوب اندکی درباره طراحی نقشه فرشهای دستباف وجود دارد و هیچ دو فرش گره بافی شده دستبافی یکسان نیستند. فرشبافان ناحیههای مختلف پرورده شهرها، روستاها و ایلهای سراسر ایران از مواد و نقشههای خاص خود برای خلق فرشهای منحصر به فرد خود استفاده میکنند. پشم تاکنون پرکاربردترین ماده برای بافتن فرشهای بادوام و پرفروش بوده است. پشم گوسفند رنگرزی و نخریسی میشود و در نهایت در کنار وسایل دیگر برای بافت فرش به کار برده میشود. فرش بافته شده به دست هنرمندان عشایر از روی دار پایین آورده میشود و برای فروش به بازارهای شهرهای مختلف گوشه گوشه جهان فرستاده میشود. هر ایل عقاید و باورهای خاص خود را دارد و فرش عشایر تجسم هنرمندانهای از باورهای خالصانه بافندهای است که پروردگار را در همه حال حاضر و ناظر میبیند. بافتن فرش راهی برای گذران زندگی است و زندگی بسیاری از مردم ایران زمین وابسته به این هنر اصیل است.
نمادها و موتیفهای فرش دستباف ایرانی
یک دیدگاه